Vrolijke bedrijvigheid in de polder
Scheppen, met rechte rug! |
Naast de vele zaden en jonge plantjes die nu in de volle grond staan in de diverse moestuin bedden, komen ook de eerste andere elementen in de tuin.
Zo is er al een verdwaalde tuinkabouter in de tuin beland, welke nu de jonge aubergines bewaakt en daar heel ontspannen van lijkt te worden :)
Appelboom gilde
Walnoot gilde en appelboom gilde, door Martijn Ballemans van Puur Permacultuur |
Op de cursus Permacultuur Design van Puur Permacultuur kreeg ik te horen van het bestaan van de verschillende planten (en bomen) gildes. Dit zijn een soort bondgenootschappen tussen verschillende planten, die elkaar helpen.
Door bijvoorbeeld Klaver en Oost-Indische kers bij een Appelboom te planten, zouden ze alle drie beter moeten groeien en beter bestand zijn tegen plagen en ziektes.
Mij klinkt het heel aannemelijk in de oren, dat planten elkaar kunnen helpen (net zoals ze elkaar ook kunnen tegen werken).
De appel- en perenbomen in onze buurtmoestuin stonden allen volledig in het gras. Dat schijnt niet bevordelijk te zijn voor (fruit)bomen en om die reden was ik al begonnen met de boomspiegels rond de noten bomen te vergroten.
Nu heb ik ook bij drie fruitbomen de boomspiegel vergroot en in die vrijgemaakte grond heb ik verschillende planten geplant en gezaaid, welke goed bij de appelboom moeten passen.
Nu afwachten wat het resultaat zal zijn.
Randen in de tuin van oude stoep tegels
Het is voorjaar, en dan gaan massaal de tuinen op de schop. En zo vliegen links en rechts de (stoep) tegels je om de oren.
In de moestuin komen die afgedankte tegels goed van pas.
Allereerst zijn ze perfect om stap stenen te maken tussen de moestuinbedden. Makkelijk en snel.
Als je de stenen in stukken slaat, zijn ze goed te gebruiken om kleine muurtjes van te maken voor bijvoorbeeld een kruidenspiraal, of erf afscheiding.
Onze Sole heeft de steentjes gebruikt om een kleine rand te maken rond de appelboomgildes. Zo ziet het er al meteen een stuk fraaier uit.
En randen zijn belangrijk in de tuin. Bij de randen 'gebeurt het'. Op die plekken, waar het ene stuk overgaat in het andere, bijvoorbeeld van gras naar aarde, daar komt het meeste leven. Door randen te creeeren in de tuin maak je plaats voor kleine (nuttige) dieren en schep je micro-klimaten, die bevorderlijk zijn voor de bio-diversiteit in je tuin.
Twee emmertjes water halen
Steiger gemaakt door Rowin Snijder, met dank aan de Dakdokters |
Na het warme weer van de laatste weken, was de grond aardig aan het uitdrogen en moesten we wel in de weer met de gieter.
De sloot naast de tuin heeft schoon water, vol leven, en is uitstekend om de tuin mee te beregenen.
Nu dat we een steigertje hebben, is het water ook een stuk makkelijker aan land te halen.
Het hout voor de stieger is gedoneerd door de firma De Dakdokters.
De planken die gebruikt zijn voor de steiger zijn van een duurzaam gemodificeerd (vandaar de naam 'modiwood') zachthout.