donderdag, maart 13, 2014

Grond klaar om te zaaienGemeente Diemen helpt Sweetgrass in de Polder grote stap vooruit


Afgelopen dinsdag werd met een frees de grond geopend en een flinke laag compost door de grond gemengd.

Nu liggen er 4 bedden klaar om mee te beginnen in onze buurtmoestuin.

De gemeente Diemen heeft dat voor ons geregeld. En daarvoor onze dank!

Het scheelt een heleboel werk en zo kunnen we ons op andere dingen richten.Het leven in de grond

Het gaat wel snel zo natuurlijk, maar er is ook een nadeel aan het bewerken van de grond met dergelijke apparatuur.

Doordat de machine alles door elkaar heeft gemengd is de bodemstructuur kapot gemaakt en het bodem leven dat onder het gras leefde zal ernstig verstoord zijn.

De structuur, samenstelling van bodem en alle levende organismen in de grond zijn belangrijk voor een gezonde bodem.
Bij een gezonde bodem worden vocht en voeding bewaard op de plaats waar de wortels ze kunnen bereiken. 

 Gezonde BodemIn een gezonde bodem is een complex systeem te vinden van verschillende materialen en levende organismen van diverse formaten. Samen zorgen ze voor de perfecte leefomgeving voor de planten om in te groeien.

De bodem bestaat (in verschillende verhoudingen) uit zand, silt en klei, met daartussen organisch materiaal. Een juiste verhouding van deze vier is belangrijk.

Als er bijvoorbeeld te veel zand in de bodem is, zal water moeilijk worden vastgehouden. Bij te veel klei in de bodem, kan het water juist niet weg.

Toevoegen van compost helpt in zo'n geval. In dit stukje wordt mooi uitgelegd waarom:
"compost-is-magisch-alle-grond-wordt-goede-grond"

hieronder vind U een test die de verhouding van uw grond laat zien.


De planten leiden het spel

 

Als je van heel dichtbij gaat kijken naar de bodem, en dan vooral naar de zwarte aarde, waar de planten goed in groeien, treed je een wonderlijke wereld binnen van bacterieen, schimmels, wormen en kleine 'kruipers', die in een on-eindigende dans met elkaar, de bodem van structuur voorzien en de stoffen, die anders door weer en zwaartekracht in de dieptes zouden verdwijnen, bereikbaar houden voor de planten-wortels.

Eigenlijk is het zelfs zo, dat de planten een leidende rol spelen in dit spel en een slimme manier hebben ontwikkeld om het voedsel dichtbij de wortel te houden.
De planten nemen niet alleen voedsel op uit de bodem, maar scheiden via de wortels ook stoffen uit. Deze stoffen zijn voedsel voor diverse bacterieen en deze zijn op hun beurt weer voedsel voor andere bacterieen, wormen en andere kleine kruipers.

In dit proces worden nieuwe verbindingen gemaakt tussen de verschillende stof-elementen en zo worden (voor de planten) bruikbare stoffen weer uitgescheiden, welke dan beschikbaar zijn voor de plant.

Dit alles speelt zich af in een gebied direct rond de wortels van de planten.

Een mooi boek over deze mooie bodem-biologie is: "Teaming with Microbes", van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis (Timber Press)Bodemtest

 

In het boek wordt een simpele test beschreven om te ontdekken hoe de samenstelling van de bodem (in je tuin) is opgebouwd.

Voor de test haal je een deel aarde uit de grond, tot een diepte van circa 30 cm. Deze grond doe je in een grote glazen pot met water, waaraan je wat water-ontharder (type Calgon) toevoegt.
De pot schut je gedurende een korte tijd, zodat alles goed mengt, en zet dan de pot op een plek waar die rustig kan blijven staan. De deeltjes in het water zullen naar de bodem zakken.
Eerst de zwaardere en grotere zandkorrels. Daarbovenop zullen de silt korrels zich settelen.
En pas na lange tijd komen de kleideeltjes tot stand in een derde laag.
Het organische materiaal zal gaan drijven, aan de bovenkant van de pot.

Na circa 24 uur is de verhouding van de verschillende lagen goed te zien. Meet de hoogte van iedere laag op en van het totaal van de lagen bij elkaar. Zo kun je het percentage van iedere soort herleiden.

Een goede verhouding zou zijn: 30 tot 50 % zand, 30 tot 50 % silt, 20 tot 30% klei en 5 tot 10 % organische stof (met een totaal van 100 % ;) ) bron: "Teaming with Microbes", Timber Press
Een van de bedden zullen we gebruiken om de verschillende wijzen van bodemverbetering uit te proberen, zodat we met eigen ogen het effect kunnen zien